top of page
Obrázek autoraJan Hladký

Canicrossové závodní módy

Aktualizováno: 20. 6.


Nelze si nevšimnout některých změn, které na sobě nebo na svém okolí můžete pozorovat během canicrossového závodu. Mluvím o změnách, které se výrazně odrážejí na výkonu a počínání závodníka. Je až k nevíře, jak moc Váš výkon ovlivní prostředí, situace, počasí a další faktory. Pro odlehčení jsem vytvořil canicrossové „módy“, které absolvujete při každém závodě tohoto báječného sportu. Berte prosím tento text jako zábavné odlehčení, sám jsem řadu let canicross běhal a to jak s malým psiskem, tak i s ESP, proto vím, že canicross je opravdu krásný sport, ale není vhodný pro lidi :-) Jeden moudrý musher řekl, že canicross je sportem zkrachovalých sportovců, kteří si už přestali vážit sami sebe. Posuďte sami :-)


Zde se snoubí bod 2 a 4
Zde se snoubí bod 2 a 4, to jsou ty nejlepší fotky :-D


#1 Startovní mód:

Každý, kdo již alespoň jednou stál na startu canicrossového závodu, mi dá za pravdu. Nikdy a nikde nepoběžíte tak rychle jako na startovní rovince, která je obklopená přihlížejícími diváky, řvoucími psy a dalšími čumily. Tempo hravě pošimrá "dva-pade na kilák". Tato rychlost opadne už za první zatáčkou, kdy sebou téměř seknete. Počáteční nadšení vystřídá lehký šok z toho, jak se to dnes běží rychle a dostáváte se do módu č.2


#2 Na dosah fotografa:

Takzvaně na dostřel. Protože chcete vypadat na fotkách opravdu dobře a sportovně a Vaše nadupané album "canicross" na facebooku je plné hezkých fotek, tak opět přecházíte do maximálního výkonu. Byla by škoda nerozšířit album o další super fotky. Ovšem jakmile proběhnete kolem fotografa, tak Váš charismatický úsměv opadne stejně jako závodní nasazení. Vracíte se do módu "hlavně to přežít a udržet snídani".


#3 Vzhůru do kopce:

V tomto módu bez pomoci psa nemáte šanci zamaskovat, že to už nedáte... Každý fotograf a kameraman, který natáčí a fotí v tomto úseku, je zbabělec hledající senzace tím nejodpornějším způsobem. Každý další krok bolí více než ten předchozí a uvnitř hlavy nenacházíte jediný motivační slogan, který by Vás dostal na ten zatracený kopec. NO PAIN NO GAIN je to poslední, co by Vás mohlo nakopnout, ale dalšími výškovými metry už ztrácíte zájem i o to "GAIN". Zmar střídá utrpení a Vám se již ozvala všechna stará zranění a vypadá to, že přibydou nová.


#4 Hurá z kopce:

Karta se obrací, z uslintaného zombie walk přecházíte do sprintu. Čím lehčí pes, tím větší šance, že tento mód přežijete ve zdraví. Závodníci s velkými psy sbíhají na divokou kartu a doufají, že je v nejhorším případě dole sebere někdo z organizačního týmu. Zde se chcete předvést v nejlepším světle a tajně doufáte, že všechny závodní fotky budou právě z tohoto úseku, protože tady jste prostě boží.


#5 Protínáme cíl:

Jde o naprosto stejný mód jako č.1 jen v opačném pořadí. Jakmile se vyvalíte z poslední zatáčky do finální rovinky, tak nasadíte smrtelné tempo, které velmi rychle a znatelně slábne. Po protnutí pomyslné cílové stuhy občas přestáváte slyšet, vidět a vnímat své okolí. Chce se Vám zvracet a svého psa hledáte jen po hmatu. Slabší nebo teatrální jedinci se skácí k zemi a chvilku polehávají bez větší mozkové aktivity. Sípání přerušují jen tlumené vzdechy a nářky. Ať jste se před cílem snažili o sebelepší běžecký projev, tak teď vůbec nevypadáte hezky. Je to smutný pohled.


#6 After match awakening:

Přichází pouze po bodu 5. Hned, co se opět vrátí všechny smysly a začnete vnímat, tak vyvstane otázka, proč to vůbec dělám? Tuto otázku však bez milosti smete vlna endorfinu, která ve Vás vymaže všechny pochybnosti a Vy směle zjišťujete datum dalšího závodu. Jakoby mávnutím kouzelného proutku zmizí vzpomínky na bolest, které provázeli každý krok na trati. Kopce se najednou zdají být menší a trať kratší. Všechno je super a pivo s párkem smaže všechny poslední bolístky. Tím se opět pomalu dostáváme k bodu #1


Z článku je jasné, že canicross je opravdová droga a prvním startem se dostanete do nikdy nekončícího koloběhu bolesti, stresu a euforie. Pokud Vás tento článek neodradil, tak se těším na brzké setkání při další příležitosti skupinové sebedestrukce jménem Canicrossový závod. Sportu zdar a přeji pevná těla a dostatek smyslu pro humor.

1 724 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

:D hledala jsem tipy na přípravu před závody. Říkám si Honza to je jasná volba, tam se hodně přiučim. Tak nevím jestli jsem o něco chytřejší, ale směju se hodně :D

Like

Leňule Tadesky
Leňule Tadesky
Aug 02, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Boží, naprosto boží.♥

Like
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page